Rom blev tidigt centralort för den kristna kyrkan. Det är en stad med oerhört rik antik historia och som har varit en pilgrimsort i hela kyrkans historia. Ett besök i Rom brukar inte lämna någon oberörd.

Vad kan man göra här?

I Rom finns hur mycket som helst att göra. Vi rekommenderar givetvis besök i Vatikanen med Sixtinska kapellet. Peterskyrkan bör också besökas. För den intresserade finns under Peterskyrkan utgrävningar som är mycket intressanta och som går tillbaka till Petrus tid. Katakomberna är en påminnelse om tider av förföljelse mot de kristna.
Det historiska Rom med Colosseum, Panteon och alla andra minnen från romartiden är också intressanta. Och så har vi de kända besöksmålen Fontana di Trevi och Spanska Trappan.
Vi föreslår att man bokar guidade rundturer till de olika sevärdheterna.

För den kristna världen

Som centralort i den historiska kyrkan finns här mycket att ta del av. Om man har möjlighet kan det vara intressant att finnas med på påvens audiens på Petersplatsen. Det finns många kyrkor och kapell med anknytning till de olika katolska ordnarna och som har intressanta besöksmål. Som exempel kan man nämna Ignatius av Loyolas arbetsrum.

Färdmedel

Flyg

Tåg

Buss

Reslängd

Två till tre dagar bör man nog beräkna för ett besök i Rom. En dag till Vatikanen och Sixtinska kapellet. En dag till det historiska Rom. Därutöver kan det vara bra att ha tid för ytterligare besök och fri tid.
Tåg till Rom tar ca ett och ett halvt dygn. Buss fordrar övernattning och tar ca 2 och ett halvt dygn från Sverige.

Boende

I Rom har vi kontakt med flera olika typer av boenden. Man kan bo centralt både på hotell och olika gästhem knutna till klostren i olika prisklasser. Birgittasystrarnas gästhem vid Piazza Farnese ligger mycket centralt. Det finns ytterligare gästhem i centrala rum som erbjuder boende till både enskilda och grupper.
I utkanten av Rom finns en camping med stugor för självhushåll och det finns ett stort utbud av hotell i olika prisklasser.