I den stora omdaningen av världsbilden som ägde rum kring 1500-talet blev Martin Luther förgrundspersonen i reformationen. Han har sedan dess kommit att prägla inte minst den norra delen av Europa. I Sverige har Luther fått ett rykte som inte stämmer med vem han var. En resa i Luthers fotspår ger möjlighet att lära känna både personen Martin Luther och grunden till den protestantiska kyrkan.

Vad kan man göra här?

Under en resa i Martin Luthers fotspår besöker vi platser som är förknippade med honom. Wittenberg, Eisleben, Erfurt och Wartburg brukar vara de vanliga besöksmålen.
Eftersom även Bach levde i dessa trakter kan man passa på att besöka Bach-muséet i Eisenach.
Många stannar till en stund i Leipzig, staden där Bach var kantor och staden där måndagsbönen i Nicolai-kyrkan spelade stor roll för den rörelse som ledde fram”die Wende” och så småningom Tysklands återförenande. Ett kort stopp vid Lützen kan också ordnas.
En del grupper väljer att även besöka Dresden eller Berlin i samband med Luther-resan även om de inte ligger precis i närheten.

För den kristna världen

En resa i Luthers land medför automatiskt att man får tillfälle att reflektera över kyrkans tro, över nådens betydelse, kyrkans förhållande till överheten och allt annat som finns i den kristna läran. Men i och med att resan också följer människan Martin Luther i spåren kommer reflektionen också nära oss var och en. I mångt och mycket kan man känna igen sig i Luthers funderingar, brottningskamp med livet och man kan tillsammans med honom ta vara på livets goda.
Här finns också stora möjligheter att kombinera en resa med fortbildning för anställda i kyrkan.

Färdmedel

  • Flyg till Berlin och rundresa med buss
  • Tåg till Berlin och rundresa med buss
  • Buss hela vägen

Reslängd

Vi brukar räkna fyra-fem dagar för en Luther-resa. Man behöver tre dagar på plats i Thüringen och Sachsen-Anhalt samt en resdag åt vardera hållet. Om man flyger till Berlin kan det räcka med fyra dagar, beroende på flygtiderna.

Boende

På en resa i Luthers fotspår är det vanligaste att gruppen bor på hotell. Några nätter brukar vi bo på övernattningshotell som inte ligger centralt. Några av nätterna bor vi gärna centralt i Erfurt. Vi har kontakt med många hotell i området och kan anpassa boendet efter budget och önskemål.