Krakow i södra Polen är en mycket vacker och trevlig stad med en medeltida stadskärna. Ungefär en timmas resväg från staden ligger Auschwitz som är en omskakande, men viktig, upplevelse att besöka.

Vad kan man göra här?

Under en resa till Krakow rekommenderar vi alla att besöka Auschwitz för en kortare eller längre guidad rundtur. I Krakow finns Schindlers fabrik med museum. Det går att boka middag med Klezmer-musik i de gamla judiska kvarteren. En liten bit från Krakow hittar man saltgruvan med sina stora, underjordiska salar. Några timmar bort ligger också Tatra-bergen i gränstrakterna till Slovakien med många mycket vackra vyer.

För den kristna världen

Den katolska kyrkan har alltid haft ett stort inflytande i Polen. Under kommunisttiden sa man ibland att Polen är en enpartistat där kyrkan är det andra partiet. Under ett besök i Krakow kan man besöka den tidigare påvens födelsehus och även se Divine Mercy Shrine, en minnesplats över ett katolskt helgon som betonade nåden.

Men framförallt brukar Krakow ge anledning till att fundera kring både människovärde och  vår förmåga till den mest utstuderade ondskan. Ett besök i Auschwitz sätter spår i deltagarna som man förmodligen aldrig glömmer.

Färdmedel

Till Krakow kan man resa med flyg, tåg eller buss. En tågresa är dock ganska omständig och fordrar många byten.

Reslängd

Två till tre dagar på plats i Krakow brukar bli lagom för ett besök. Till det kommer resdagarna beroende på vilket färdmedel man väljer.

Boende

I Krakow kan vi ordna boende på centralt belägna hotell eller hotell som ligger lite längre ut från centrum men i närheten av spårvagnen. Det finns olika standard på hotellen. Ungdomsgrupper väljer ofta enklare hotell med möjlighet till flerbäddsrum eller ett vandrarhem. Andra gäster uppskattar ofta ett centralt beläget hotell med lite högre standard.