Begreppet "Det heliga landet" omfattar flera länder och områden i mellanöstern som alla finns med i den bibliska historien.

Vad kan man göra här?

Israel är ett modernt land med en oerhört gammal historia. Vart man än går i landet så finns det historiska minnesmärken som går tillbaka ända från Abrahams tid. Kung David, Salomo och profeterna. Nya Testamentets berättelser om Jesus och lärjungarna.
En klassiskt rundresa för att bese de heliga platserna är oerhört givande. Det räcker att nämna platser som Genesaret, Kafarnaum, Jerusalem, Betlehem, Nasaret, Jeriko, Döda Havet med mera för att man ska inse vilket historiskt arv som finns här. På den jordanska sidan finns även klippstaden Petra och många historiska platser från Mose vandring med folket genom öknen.

För den kristna världen

De berättelser som utspelades i den bibliska historien ägde rum här. Därför blir ofta besöken på de olika platserna en mycket stark upplevelse för deltagarna.
Det finns också gott om kyrkor och kapell för den som vill fira mässa eller ha gudstjänst under sin resa. För de som vill kan man också söka kontakt med den nutida kyrkan i landet. Det finns kyrkor bland den arabiska och palestinska befolkningen, och det finns grupperingar av messiastroende judar. Det finns även gott om studiecenter av olika slag för att få en fördjupad förståelse av något speciellt ämne.

Här finns också oerhörda möjligheter till fortbildning inom allt som har med kyrka, teologi, arkeologi med mera att göra.

Färdmedel

Det vanligaste är att man flyger till Tel Aviv. Det finns både direktflyg och flyg med byte någonstans på vägen. Under rundresan i Israel åker man med chartrad turistbuss.

Reslängd

De flesta resor vi har till Israel omfattar 7-8 dagar inklusive resdagar. Då hinner man med att se ganska mycket utan att programmet blir alltför komprimerat. En del, framförallt ungdomsgrupper väljer ut färre besöksmål och gör en resa som tar fem dagar.

Boende

I Israel finns boende av alla kategorier. Man kan bo på de flottaste hotellen och man kan välja att bo på enkla härbergen. Vi väljer ofta hotell i övre mellanklass och ibland bor vi på Kibbutz. Numera är boendena på Kibbutz ofta av ganska hög standard och påminner mer om hotell.