Ett klassiskt resmål till en modern storstad. Här finns Europas historia för de senaste århundradena koncentrerade i en enda stad, full med möjligheter till intressanta upplevelser.

Vad kan man göra här?

Berlin är en modern storstad med allt vad det innebär. Muséer, musikaler, minnesmärken, stadsrundtur med guide är sådant som passar alla. Bland alla muséer kan man nämna Judiska muséet, Muséet över motståndsrörelsen, flera muséer som  handlar om kommunisttiden förutom alla konst- och historiska muséer. De olika stadsdelarna i Berlin har sin egen karaktär och bjuder in till upptäcktsfärd. Strax utanför staden ligger koncentrationslägret Sachsenhausen som också är värt ett besök. Vill man shoppa finns det stora möjligheter till det också. Det stora varuhuset KaDeWe i väst är fascinerande, inte minst deras delikatessavdelning.

För den kristna världen

Hela centrala Berlin med indelningen i öst och väst, murens historia väcker tankar kring frihet, längtan, förtryck, hopp som kan vara en god grund för fortsatta samtal och studie.

Koncentrationslägret Sachsenhausen strax utanför Berlin var ett arbetsläger under nazi-tiden. Idag finns ett levande minnesmärke. En rundtur med guide låter oss möta den mänskliga grymheten på ett sätt som känns i både kropp och själ. För grupper rekommenderas en uppföljande samling där man kan dela sina tankar och erfarenheter  med varandra.

Teologen Dietrich Bonhoeffer levde i mellankrigstiden. Tidigt höjde han sin röst mot den framväxande nazismen och blev så småningom en del av motståndsrörelsen. Strax före krigets slut avrättades han av nazisterna. Ett besök på Bonhoeffer Haus väcker frågorna om kyrkans roll i samhället, framförallt i ett samhälle där orättfärdigheten växer fram. För den som vill få fördjupad kunskap om Bonhoeffers liv och teologi finns goda möjligheter att boka föreläsare med mycket stor kunskap.

Färdmedel

Till Berlin kan man åka buss, flyg eller tåg. Bor man i höjd med Jönköping så kan man köra till Berlin på ungefär en dag med buss. De som väljer att åka tåg eller flyg har flera möjligheter att åka dit. Väl på plats använder vi ett lokalt bussbolag som hjälper till med transporterna i denna vidsträckta stad.

Reslängd

3-5 dagar. Två hela dygn i Berlin bör man nog räkna med för att programmet inte ska bli alltför pressat.

Boende

I Berlin finns alla typer av boende. Vi kan ordna rum på vandrarhem, centralt belägna hotell, hotell i Berlins förorter, hotell med olika standard, hotell som passar för ungdomar…
Priserna i Berlin är väldigt beroende på säsong och pågående mässor.